Lurer du på noe?

Ta kontakt

Et hemmelig rom bak en bokhylle. Store flipperspill i felleslokalene. Gamle telefonkiosker. Skigondoler fra Courchevel. Dette er ikke et vanlig kontorfellesskap.

– Å kalle seg et coworking space bare fordi man deler kaffemaskin, det er litt tynt.

Store ting

Nils-Henrik Stokke rister på hodet. Av seg selv. Han har akkurat fått spørsmålet:­– Hva det er med disse flipperspillene og telefonkioskene? Og gondolene? – Jeg har en greie for store ting. Jeg bare klarer ikke la være å kjøpe dem.

Innovation Dock

  • Grunnlagt av Nils-Henrik Stokke i 2014
  • Åpnet i Sandnes i 2020
  • Har over 200 medlemmer
  • Legger vekt på å være et samfunn med de fleste ressurser selskaper trenger i ulike faser, som mentorhjelp, kursing, advokathjelp, workshops, m.m.
  • Har nylig kjøpt hele første etasje av "Ankeret" i Havenparken i Sandnes

Heller ikke visjonene hans er små. Det begynte med ett «coworking community» i Stavanger i 2015. Så et til. Så et i Sandnes. Nå har Innovation Dock også kjøpt hele førsteetasjen i et nytt bygg, rett ved siden av det eksisterende i Havneparken i Sandnes. Her skal 1500 nye kvadratmeter fylles med skapende mennesker.

– Det begynte med at vi trengte et kontor. Men så fant vi raskt ut at det egentlig var et miljø vi ønsket oss. Et «coworking community» altså, forklarer Stokke.

Pia Warland, CEO i Innovatin Dock, prøver å være så tilgjengelig som mulig for medlemmene, og har kontor med store vinduer like ved inngangspartiet.

Økosystem i praksis

Slik begynte tankegangen om at leietakerne skulle få noe mer enn bare fysiske kontorer. Tilgang på mentorhjelp, investorer og advokater. Personer og bedrifter i ulike faser skulle settes sammen, slik at de kan hjelpe hverandre. Kursing, workshops og eventer.

Den filosofien skulle snart komme godt med. I januar 2020 signerte de leiekontrakten på de første lokalene i Sandnes sentrum. To måneder etterpå kom pandemien.

– Det var veldig sånn: Shit! Hvordan skal dette gå? forteller Pia Warland, CEO i Innovation Dock.

Ni måneder med hjemmekontor som hovedregel senere: Innovation Dock åpner i Sandnes, med venteliste.

– For å gi et eksempel: én av leietakerne ble så gira på konseptet at han først etter signert kontrakt spurte hvor vi egentlig holdt til. Det var ikke det fysiske kontoret vårt han var mest interessert i, men alt det andre vi tilbyr.

Siri Abrahamsen måtte håndtere mange avlyste foredrag under pandemien, men landet på beina. Nå skal bøkene hennes oversettes til engelsk og lanseres globalt.

Idealisme og business

Inne på et av kontorene ligger hauger av bøker spredt utover en pult. Blant titlene: Gleding, Feiling og Undring.

Siri Abrahamsen er kvinnen som i 2015 satte seg ned og skrev bok etter å ha spurt sine tre sønner:

– Hva er det motsatte av mobbing?

– Gleding, svarte niåringen kontant.

I dag driver hun forlaget Gleding og selskapet World of Empathy AS. Hun har gitt ut seks bøker og holder foredrag for store og små om temaer som arbeidsglede, samhandling og om hvordan idealisme og økonomisk bærekraft kan kombineres.

Hun hadde jobbet lenge hjemmefra da hun fikk høre om etableringen av Innovation Dock i Sandnes sentrum.

– Det var en helt ny verden å komme inn her. Det føles som om jeg har en mer ordentlig jobb nå. Og det å få være en del av kreativiteten her gjør at jeg også blir mer kreativ.

Selskapet har hatt god vekst siden oppstarten, og teller i dag tre ansatte. Men avlyste foredrag og arrangementer gjorde pandemien til en utfordrende tid.

– Nils-Henrik og Pia stiller mye opp og er veldig fleksible. Det gjør at jeg føler det er en god forutsigbarhet ved å være her. I tillegg opplever jeg at både de og andre heier på meg. Det er en veldig lagfølelse her.

Trine Karin Stangeland, adm. dir i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank mener etableringen av Innovation Dock i Havneparken i Sandnes fører til mange positive ringvirkninger for næringslivet i byen.

By i utvikling

Innovation Dock er bare ett av mange nye selskaper som den siste tiden har etablert seg i Sandnes sentrum. Administrerende direktør i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank, Trine Karin Stangeland, ser at det kommer mye positiv verdiskaping ut av denne typen satsinger.

– Det er veldig viktig at kompetansemiljø samles for å drive med utvikling og utforskning av nye markedspotensialer, særlig med tanke på innovasjon. Vi ser en stor vekst av dette i Sandnes nå.

Hun mener også at det miljøet Innovation Dock skaper fører til ringvirkninger i andre sektorer i byen.

– Det skaper mer liv og røre i sentrum, gjør Sandnes til en mer attraktiv by å bo i og bidrar til den positive utviklingen vi nå ser i byen på mange områder.

Et vortesvin på vei inn gjennom veggen til et kontor? Selvsagt. Du vet aldri hva du støter på rundt neste sving inne på Innovation Dock.  

Hele døgnet

Hunden følger trofast med når Stokke og Warland viser vei inn i Innovation Docks egen bar.

– Det å få være med å forme havneparken her, og skape aktiviteter både på dagtid og kveldstid, er veldig gøy, sier Stokke.

Skjenkebevilgning er på plass, men den har det blitt lite bruk for under pandemien. Nå er det nye tider.

På agendaen: fylle 1500 kvadratmeter med mennesker, selskaper og verdiskaping. Og kanskje noen nye gondoler.

SANDNES:

  • Sandnes kommune ligger i Rogaland, har 80 000 innbyggere og er Norges ellevte største kommune
  • 27 prosent av befolkningen er under 20 år
  • Sandnes sentrum er et kollektivt knutepunkt for buss og tog, i tillegg er det kort avstand til Stavanger lufthavn Sola
  • Byen har et variert næringsliv og et sentrum i sterk utvikling, som preges av handel, næring og et voksende innovasjonsmiljø
  • Sandnes kommune; Den Gule Banken, Sandnes Sparebank og Sandneslauget er hovedsamarbeidspartnere til årets Gaselle-kåring

Er du utbygger eller tomteeier og ønsker ditt prosjekt presentert på denne siden? Ta kontakt med oss.

Informasjon om øvrig næringsareal i Sandnes kommune finner du her: Sandnes kommune - Næringstomter i Sandnes