– I Norge er vi markedsledende. Nå rigges vi for storstilt vekst internasjonalt.
Tove Vestlie og Glenn Åsland holder ikke tilbake på ambisjonsnivået for Soiltech, der de er henholdsvis finansdirektør og salgs- og operasjonelt ansvarlig. Allerede kommer rundt 30 prosent av omsetningen til selskapet fra utlandet.
Sandnes-selskapet utvikler rensesystemer for oljerigger i inn- og utland. I både Nordsjøen og Mexicogulfen er Soiltech til stede på oljerigger for å sørge for at alt forurenset vann blir renset for olje og partikler.
For få dager siden pakket Glenn Åsland kofferten og satte seg på flyet til Abu Dhabi. Der deltok Soiltech på verdens største energimesse: ADIPEC 2024 Exhibition & Conference.
Norge er et viktig oljeland – og en sentral energiprodusent i Europa – men i den store verden er vi små.
– I Midtøsten møtte vi giganter fra hele verden. Det er helt avgjørende for veksten videre at vi er til stede på slike konferanser. Som en norsk bedrift, opplever vi å bli tatt imot med åpne armer, sier Åsland.
Industrivann må renses
Glenn Åsland startet Soiltech sammen med Jan Erik Tveteraas og Oluf Bergsvik i 2011. Som mange andre fra Rogaland har olje- og gass vært en sentral del av karrieren til Åsland.
Siden 1996 har han jobbet i selskaper som Baker Hughes og SLB (tidligere Schlumberger). Den røde tråden har alltid vært waste management, eller avfallshåndtering på godt norsk.
Det er ikke snakk om søppel i ordets rette forstand, men skittent industrivann. Ved oljeproduksjon brukes enorme mengder vann. Det samles også opp en del regnvann på en oljeplattform.
Alt dette vannet er fylt av partikler, olje og kjemikalier. Det er lenge siden man så den andre veien og slapp alt dette vannet ut i sjøen.
Dyrt, tungvint og lite bærekraftig
Tradisjonelt har industrivann fra plattformer blitt renset ved at vannet samles i store beholdere, hentet av skip og kjørt til land. Der ble vannet lastet om på lastebiler og kjørt videre til avfallshåndtering.
Dette er en dyr, tungvint og lite bærekraftig måte å håndtere avfallsvann på.
I 2011 tenkte de tre Sandnes-gründerne at det måtte finnes en bedre måte å gjøre dette på. Ideen var å tilby en løsning hvor man kunne rense vannet på plattformen og slippe det ut igjen i havet.
I 2012 var første renseanlegg installert og operativt på en rigg i Nordsjøen. Fra å måtte transportere enorme mengder vann med skip og lastebil, kan man nå i prinsippet kjøre til land med en supply-båt med en liten avfallskontainer med partikler som må deponeres i trygge rammer.
– Besparelsen er enorm, både i kroner og øre, og ikke minst i utslipp, sier finansdirektør Tove Vestlie.
Puster og lever for avfallshåndtering
I dag har Soiltech 130 ansatte i flere land. Rundt 25 personer sitter på hovedkontoret i Sandnes. Resten er fordelt over offshore-rigger i Nordsjøen og andre steder i verden, inkludert Storbritannia og Abu Dhabi.
Rundt en tredjedel av omsetningen kommer fra utlandet. Veksten har vært god, og det satses stort. Likevel er Åsland og Vestlie opptatt av å holde seg til suksessoppskriften.
De forteller at avfallshåndtering er, og vil forbli, kjernen til Soiltech. Det er ikke mangel på konkurrenter i markedet. Da Åsland var med på å starte selskapet var han imidlertid aldri i tvil om at de ville lykkes.
– Jeg tror vi er et av flere eksempler på selskaper fra Rogaland som klarer å levere nye løsninger ved å tenke nytt og dyrke spesialisering. Jeg jobbet med waste management i Baker Hughes og SLB, men dette er et lite område for disse selskapene. I Solitech puster og lever vi for avfallshåndtering, sier Åsland.
Ser vekst utenfor olje- og gass
I Sandnes er det kort vei til flere av de ledende aktørene på norsk sokkel, inkludert Equinor, Aker BP, Vår Energi og internasjonale selskaper som Transocean og Noble.
Det er tilgang på kompetent arbeidskraft fra hele verden. Soiltech produserer mye av maskineriet på verkstedet under kontorlokalene. Der styrer de også operasjoner over hele verden.
– Lokal tilstedeværelse og kort vei til nåværende og nye kunder og samarbeidspartnere er bra, men nå driver vi en internasjonal virksomhet. Med digitale løsninger og en tydelig strategi om at vi skal ut i verden, går det veldig bra fra Sandnes, sier Tove Vestlie.
– Vi er aldri ferdige
Soiltech-duoen forteller at renseanleggene de nå har plassert på utallige oljerigger, bare er en skygge av den første prototypen i 2011.
Teknologien blir stadig bedre og mer effektiv. Vannet renses mekanisk og er så rent at det kan slippes ut i havet igjen.
Hva fremtiden bringer, vet de ikke, men de har en tydelig strategi om at de skal utvide teknologien til å bli en leverandør til andre bransjer og sektorer der den kan brukes.
– Vi jobber med industri, men ser like mye på Soiltech som et gründer- og teknologiselskap. Vi er aldri ferdige. Det er alltid nye og bedre måter vi kan gjøre ting på, sier Vestlie.
Er du utbygger eller tomteeier og ønsker ditt prosjekt presentert på denne siden? Ta kontakt med oss.
Informasjon om øvrig næringsareal i Sandnes kommune finner du her: Sandnes kommune - Næringstomter i Sandnes